VARFÖR BARNKARTOR

Om man kommer från andra sidan jorden på en resa till Stockholm så har man tillgång till hur mycket information som helst på alla världens språk, det finns hundratals böcker, kartor och broschyrer på alla tänkbara språk som handlar om Stockholm och Sverige, men det gäller bara vuxna.

För barn fanns det fram till 2005 absolut ingenting. Varken böcker, kartor, eller guidningar på främmande språk.

På Svenska finns det över 2000 boktitlar på biblioteken för vuxna som handlade om Stockholm samt tusentals broschyrer och hundratals hemsidor och miljontals kartor med hänvisningar till sevärdigheter.

För barn finns det bara en (1) karta och det var den vi skapade ”Barnens Stockholmskarta” och den finns på Svenska och Engelska på nästan Sveriges alla bibliotek och turistbyråer och bokhandlare.

Böcker för barn om Stockholm fanns det före 2005 endast 14 st boktitlar på biblioteken. Detta trotts att det finns 2 miljoner barn i vårt land.

Så frågan om varför vi började göra barnkartor så alla barn skall kunna få lära sig om Stockholm är ju inte så konstigt.

PIPPI-KARTAN

”I förstora kängor, en vandring i Pippis hemstad”
Denna barnkarta var en beställning av Kulturkonsulenterna i Visby som kom på själva iden att på något sätt berätta om Pippis hemstad för barn och barnfamiljer som besökte Visby.

Det koncept de då upptäckte var Barnens Stockholmskarta också kontaktade de oss samt Isabella Iverus som var redaktör för projektet och Annika Nordenskiöld som gjorde de bussiga illustrationerna.

I Pippi kartan kan man gå en guidad tur och se de olika platser där själva filmen om Pippi Långstrump blev till på 1960 & 1970 talet.