Jon Sundeman är utbildad arkitekt och formgivare på Konstfack i Stockholm.

Han är som ett kreativt fyrverkeri av idéskapande och nytänkande som nyfiket och orädd rör sig utanför de givna ramarna med en skarp blick för möjligheter och visioner.

Som initiativtagare till det mycket uppmärksammade projektet ”Barnens Stockholmskarta” har han i samarbete med Isabella Iverus och Jaques Vincent fått många att förstå vikten av att gestalta historia på ett enkelt sätt för vuxna och barn ur ett barnperspektiv. Den engelska versionen av ”Barnens Stockholms karta”: The Kids Guide to Stockholm har tagit sig ända till Japan, Australien och USA där barn i dessa länder får lära sig om staden Stockholm genom figurerna Resan, Turis och Bus.

”Barnens Stockholmskarta” är ännu idag, den enda kända barnkartan som vänder sig till turistande barn i en stad som Stockholm. Barnkartan finns även som mobil tjänst och är då skriven på vers.

Jon Sundemans guidningar är en underbar blandning av fakta och fiktion som rör sig kors och tvärs genom svensk historia, nutid, myter, sagor, folktro och traditioner, arkitektur, konst, design, vardagsliv, smaker, ljud, kryddiga dofter och konstiga makapärer. Under guideturerna visas tokiga och färgsprakande illustrationer gjorda av konstnären Annika Nordenskiöld som förstärker uppträdanden och knasigheter vilket förhöjer berättarupplevelsen och gör guideturerna till en helhetsupplevelse där alla sinnen medverkar.

Till Jons nackdel kan man säga att han även har en förkärlek för att utveckla skrönor och urbana myter så att de närmast blir en del av den historiska sanningen, men är man inte helt vilse i pannkakan fattar man ju som exempel att ”Får” inte klär ut sig till ”drakar” om man inte bor i sagovärld………

Kanske har ni hört: ”Fåren som klädde ut sig till en drake för att äta upp en prinsessa”

Om inte så passa på att vandringen i Gamla Stan: SJÖODJUR, DRAKAR och TOKIGA KUNGA MEDECINER.

Vad är det som luktar så i den smala gränden?